Kroppsfett

För att se hur mycket kroppsfett du har behöver du en BMI-våg. Detta kan ge en större kontroll över din träning då du kan följa dina resultat när fett byts ut till muskler. Vill du minska ditt kroppsfett ska du undvika socker och röra på dig mer.


Kroppsfett

Normal andel kroppsfett

En ”normal” andel kroppsfett är ungefär 20-25 procent kroppsfett hos kvinnor och 15-20 procent hos män. För stillasittande personer brukar andelen kroppsfett ligga på 25-31 procent kroppsfett hos kvinnor och 18-25 procent kroppsfett hos män. Har du mer kroppsfett än detta behöver du gå ner i vikt för din hälsas skull.

En kvinna måste ha minst 10-12 procent kroppsfett, vilket är nödvändigt för graviditet, hormoner och bröst. En man måste ha minst 2-4 procent kroppsfett.

Räkna ut ditt kroppsfett

Det finns massor av olika tabeller för att räkna ut kroppsfett, men ingen av dessa är helt tillförlitliga då de inte tar hänsyn till din muskelmassa. Du som privatperson kan enklast räkna ut ditt kroppsfett med hjälp av en BMI-våg som skannar fettet i kroppen.

BMI-våg

De flesta BMI-vågarna mäter andelen fett, vatten, muskelmassa och benmassa i din kropp. Vågen kan göra detta med hjälp av en svag växelström som skickas genom kroppen när du står på vågen och håller i handtagen.

Däremot kan resultaten ibland vara lite missvisande då den jämför procent. Dricker du två glas vatten innan mätningen så sjunker din fettprocent eftersom du plötsligt har mycket mer vatten i din kropp. Därför är det viktigt att du väger dig på samma tid varje gång, exempelvis på morgonen innan du har ätit/druckit någonting och efter att du har kissat.

Minska ditt kroppsfett

Det finns massor som du kan göra för att minska ditt kroppsfett:

  1. Träna. Träna både kondition och muskler. Muskler förbränner fett, samt konditionsträning så som intervallträning sätter igång fettförbränningen. Hamnar du på en platå och du stannar i din viktnedgång ska du försöka träna på ett annorlunda sätt och chocka kroppen med nya träningsvarianter som den inte är van vid. Intervall, cirkelträning eller varför inte Crossfit?
  2. Rör på dig mer i vardagen. Strunta i hissen, gå av en station innan med bussen, gå hem med påsarna från matbutiken, stå upp vid skrivbordet och var med och lek med barnen. Ja, försök att vara så aktiv som möjligt under dygnets alla timmar.
  3. Undvik socker. Socker som i godis, kakor och läsk är helt onödiga då det inte innehåller någon näring.
  4. Ät mer fisk. Fisk är väldigt näringsrikt samtidigt som det innehåller Omega-3 som är bra för fettförbränningen och som minskar muskelnedbrytningen.
  5. Ät lite och ofta. Sprid ut dina mål på dagen till tre stora mål och två mindre mellanmål. Ät dessa på regelbundna tider. Keso, ägg, avokado och nötter är alla bra mellanmål som du kan äta mellan de stora målen.